Poland Business Run po raz kolejny pomoże osobom z niepełnosprawnościami!
Charytatywny bieg to impreza organizowana w celu pomocy osobom z niepełnosprawnością ruchową. Jak co roku fundacja wspiera osoby potrzebujące z całej Polski, w tym również lokalnych beneficjentów. Jedną z nich jest Faustyna Kotłowska – 19 latka z Kościerzyny, która w wyniku wypadku komunikacyjnego straciła nogę. Za zebrane pieniądze zostanie sfinansowana specjalistyczna proteza, która ułatwi młodej dziewczynie codzienne funkcjonowanie i pozwoli realizować jej wielką pasję, jaką jest sport!
2020-07-28, 09:55

W tym roku fundacja Poland Business Run pomoże kilkudziesięciu osobom z całej Polski. Wśród nich jest nastolatka z województwa z pomorskiego, która w 2016 r. w wyniku wypadku straciła nogę. Mimo przeciwności losu dziewczyna nie poddaje się i od trzech lat trenuje lekkoatletykę w klubie Start Gorzów Wielkopolski, jednocześnie uczęszczając do technikum o profilu budowlanym.

Faustyna jest lekkoatletką specjalizująca się w konkurencjach rzutowych, srebrną i brązową medalistką mistrzostw świata, brązową medalistką mistrzostw Europy. Występuje w klasyfikacji F64. Ma na swoim koncie rekordy Europy i świata w rzutach lekkoatletycznych (rzut dyskiem, pchnięcie kulą, rzut oszczepem). W minionym roku osiągnięcia sportowe pozwoliły jej na zakwalifikowanie się na Igrzyska Paraolimpijskie w Tokio. Z powodu bardzo dużej aktywności fizycznej protezy zużywają się o wiele szybciej, dlatego celem fundacji jest dofinansowanie nowej kończyny, która pomoże Faustynie osiągać kolejne sukcesy sportowe.

“Wsparcie w postaci specjalistycznej protezy ułatwi mi codzienne funkcjonowanie oraz przyczyni się do rozwoju w dziedzinie sportu – mówi tegoroczna beneficjentka biegu - Nowa kończyna pozwoli mi na poruszanie się w różnych przestrzeniach, będzie też miała zastosowanie podczas moich aktywności i treningów. W 2019 r. osiągnięcia sportowe pozwoliły mi na klasyfikację na Igrzyska Paraolimpijskie w Tokio, przed którymi czeka mnie wiele pracy i treningów.”

Mimo, że zapisy na bieg zostały już zakończone, nadal można pomagać jego beneficjentom poprzez udział w akcji Pomagam Bardziej. Drużyna, która zbierze najwięcej pieniędzy, dostanie Żółtą Koszulkę Lidera zaprojektowaną przez łódzką firmę Pan Tu Nie Stał! W tamtym roku tylko dzięki akcji Pomagam Bardziej udało się zebrać ponad 100 tysięcy złotych!

Więcej informacji o akcji Pomagam Bardziej:

Kontakt dla mediów:

Maria Pyrek