Nie możesz wyjść z psem w czasie pandemii? „Psijaciele pomagają!”
“Psijaciele pomagają” to akcja społeczna twórców serwisu Pethomer.com, w ramach której osoby szczególnie zagrożone w okresie pandemii bądź przebywające na kwarantannie mogą poprosić wolontariuszy o pomoc w wyprowadzeniu czworonoga. Pethomer.com nieodpłatnie udostępni im swoje zasoby.
2020-11-10, 15:38

Pethomer.com to start-up stworzony w Trójmieście, który łączy psich rodziców potrzebujących pomocy w wyprowadzeniu psa z tymi, z osobami, które świadczą taką usługę (Opiekunami). Psy nie rozumieją, dlaczego nagle zabroniono im wyjścia na swój codzienny spacer, a wynajmując opiekuna, nie trzeba im tego odmawiać. W okresie pandemii Pethomer.com łączy też seniorów i osoby na kwarantannie, z wolontariuszami, którzy pomogą im nieodpłatnie. Pierwszą grupą pomocników zostali harcerze z Chorągwi Gdańskiej ZHP.

Stworzyliśmy ten portal z myślą o osobach, które mają zwierzęta i w tych zabieganych czasach nie zawsze mogą wyprowadzić swojego pupila na spacer w godzinach pracy lub chcą wyjechać na kilka dni i nie mają z kim zostawić zwierzaka. Chcemy tym samym połączyć miłośników zwierząt, którzy mogą pomóc sobie nawzajem - mówi Michał Pawlik, twórca Pethomer.com.

Obecna sytuacja spowodowała, że twórcy postanowili uruchomić serwis wcześniej, aby osoby przebywające w kwarantannie nie musiały się martwić o swojego pupila i mogły znaleźć pomoc w wyprowadzaniu psów na spacer. Zachęcają do rejestrowania się w roli opiekunów oraz deklarowania pomocy wolontaryjnej. Jeżeli chcesz pomóc, umiesz zajmować się zwierzętami i lubisz to robić, zarejestruj się jako na stronie www.pethomer.com. Uwaga, żeby wziąć udział w akcji “Psijaciele pomagają”, na początku sekcji doświadczenie wpisz zwrot “Wolontariusz”.

Teraz najważniejsze jest dla nas działanie i pomoc, pomimo niedoskonałości serwisu. - mówi Michał Pawlik.

Seniorzy oraz inni mieszkańcy Trójmiasta przebywający na kwarantannie mogą znaleźć na Pethomer.com wolontariuszy, którzy wyprowadzą ich zwierzaka na spacer i później bezpiecznie odstawią go do domu. Jeżeli będzie potrzebna pomoc z innym zwierzakiem warto napisać do wybranego wolontariusza, na pewno spróbuje pomóc.

Kontakt dla mediów:

Maria Pyrek, maria@projektpr.pl