Za niezależnym życiem – III Kongres Osób z Niepełnosprawnościami
Kongres Osób z Niepełnosprawnościami, który odbędzie się 25 października w Warszawie, to jedyne ogólnopolskie spotkanie o tak szeroko rozumianej tematyce niepełnosprawności zainicjowane przez osoby bezpośrednio związane z tematem. Jego celem jest weryfikacja realizacji konwencji ONZ, ratyfikowanej w 2012 roku i zaproponowanie konkretnych działań wspomagających jej wdrożenie.
2017-10-18, 09:16

Od 2015 roku osoby z niepełnosprawnościami spotykają się w ramach kongresu, by mówić wspólnym głosem i wypracowywać rozwiązania, które dadzą im w praktyce takie same prawa, jak wszystkim obywatelom. Tegoroczna edycja jest organizowana w piątą rocznicę przyjęcia przez Polskę Konwencji ONZ o prawach osób niepełnosprawnych. To doskonała okazja, by podsumować 5 lat jej obowiązywania, ale także wyjść z inicjatywą kolejnych zmian.

W programie wydarzenia znajduje się prezentacja wytycznych do nowego systemu wsparcia osób z niepełnosprawnościami, przygotowanych w oparciu o wypracowany materiał i konsultacje, a także sesje tematyczne poświęcone m.in. równości szans, orzecznictwu oraz edukacji włączającej. Wśród nich odbędzie się również panel związany z głównym tematem kongresu, czyli niezależnym życiem.

Uczestnicy kongresu będą dyskutować również o rozwiązaniach dotyczących rynku pracy oraz dostępności obiektów publicznych, informacji analogowych i cyfrowych, a także dostępu do szeroko rozumianych usług. – opowiada o Kongresie pani Anna Rozborska, członkini komitetu organizacyjnego – Wnioski zebrane podczas wszystkich sesji tematycznych zostaną podsumowane w czasie osobnego panelu.

Stałym elementem kongresu jest również wręczenie nagród Ambasadora Konwencji, przyznawanych osobom i/lub instytucjom w celu uhonorowania ich za szczególne dokonania na rzecz: obrony praw i interesów osób z niepełnosprawnościami oraz wdrażania i popularyzowania Konwencji Organizacji Narodów Zjednoczonych o prawach osób z niepełnosprawnościami w Polsce. Wręczenie odbędzie się podczas otwarcia wydarzenia.

Organizatorzy III edycji Kongresu Osób z Niepełnosprawnościami zachęcają do uczestnictwa w wydarzeniu wszystkie osoby, których problem niepełnosprawności dotyczy na co dzień, a także wszystkich, którzy czują potrzebę działania na rzecz zrównania praw obywateli bez względu na ich sytuację zdrowotną. Udział w kongresie jest bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń.

Formularz rejestracyjny jest dostępny na stronie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScv4pEiNw3e4Byqu_ssG4d8zu9fICr7IRJs8LwsXKw6SET0pw/viewform

Bieżące informacje o wydarzeniu można znaleźć również na portalu Facebook: https://www.facebook.com/events/1870455463272237/

Patronat honorowy nad Kongresem objął Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar.

III Kongres Osób z Niepełnosprawnościami odbędzie się w ramach projektu współfinansowanego przez PFRON (Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych) i dzięki wsparciu Banku Zachodniego WBK.