XI edycja konkursu odbędzie się już 30 czerwca – 1 lipca w hotelu BoniFaCIo. Razem z pozostałymi jurorami Kuba Winkowski wybierze zwycięską ekipę spośród 12 dwuosobowych zespołów (szef + kucharz pomocniczy). Ta automatycznie zapewni sobie miejsce w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który odbędzie się 1-2 października podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu. Oprócz miejsca w finale w najważniejszym konkursie kulinarnym w Polsce, zespół otrzyma wiele nagród ufundowanych przez sponsorów i partnerów konkursu.
Kuba Winkowski jest doskonałym szefem kuchni, o czym świadczy prestiż restauracji The Feathered Nest Inn, którą zarządza. Jako student miał okazje pracować w Buckingham Palace i Brytyjskiej Ambasadzie w Paryżu, a potem doświadczenie zdobywał w topowych restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michellin, La Gavroche, Rhodes 24 oraz Le Manoir aux quat’ Saison. Samodzielnie wytwarza wiele produktów, z których korzysta w kuchni, np. wędzone mięsa, czy też chleby, ale jego specjalnością jest dziczyzna.
„Nie mogę się doczekać, aż spróbuję konkursowych dań. Jestem niezmiernie ciekaw, co zaprezentują uczestnicy, jak połączą składniki oraz jakie techniki wykorzystają do przyrządzenia dań. Kuchnia polska jest dla mnie jedną z najlepszych kuchni na świecie, o ogromnej tradycji z różnorodnymi i niespotykanymi nigdzie indziej daniami. Mam nadzieję, że uczestnicy bazując na narodowych potrawach, wykorzystują swoje zdolności, kreatywność i wyobraźnię i zaserwują dania, które staną się nową polską tradycją” – zapowiada Kuba Winkowski.
Kuba Winkowski będzie nie tylko nową twarzą jury konkursu „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”, ale także po raz pierwszy wystąpi podczas Literackiego Sopotu, odbywającego się w dniach 15-18 sierpnia 2019. Razem z uczestnikami przyrządzi tym razem dania z kuchni brytyjskiej, inspirowane twórczością Jane Austen. Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują wcześniejsze zapisy.