Kuba Winkowski nowym jurorem „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”!
National Chef of the Year 2019 Kuba Winkowski zasiądzie w jury tegorocznej edycji konkursu. Kuba Winkowski jest miłośnikiem polskiej kuchni, którą jako szef kuchni w Wielkiej Brytanii na co dzień ze smakiem kultywuje. Jego pasją jest przygotowywanie tradycyjnych dań z rodzimych stron w nowoczesnej i oryginalnej aranżacji.
2019-06-24, 11:39

XI edycja konkursu odbędzie się już 30 czerwca – 1 lipca w hotelu BoniFaCIo. Razem z pozostałymi jurorami Kuba Winkowski wybierze zwycięską ekipę spośród 12 dwuosobowych zespołów (szef + kucharz pomocniczy). Ta automatycznie zapewni sobie miejsce w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który odbędzie się 1-2 października podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu. Oprócz miejsca w finale w najważniejszym konkursie kulinarnym w Polsce, zespół otrzyma wiele nagród ufundowanych przez sponsorów i partnerów konkursu.

Kuba Winkowski jest doskonałym szefem kuchni, o czym świadczy prestiż restauracji The Feathered Nest Inn, którą zarządza. Jako student miał okazje pracować w Buckingham Palace i Brytyjskiej Ambasadzie w Paryżu, a potem doświadczenie zdobywał w topowych restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michellin, La Gavroche, Rhodes 24 oraz Le Manoir aux quat’ Saison. Samodzielnie wytwarza wiele produktów, z których korzysta w kuchni, np. wędzone mięsa, czy też chleby, ale jego specjalnością jest dziczyzna.

„Nie mogę się doczekać, aż spróbuję konkursowych dań. Jestem niezmiernie ciekaw, co zaprezentują uczestnicy, jak połączą składniki oraz jakie techniki wykorzystają do przyrządzenia dań. Kuchnia polska jest dla mnie jedną z najlepszych kuchni na świecie, o ogromnej tradycji z różnorodnymi i niespotykanymi nigdzie indziej daniami. Mam nadzieję, że uczestnicy bazując na narodowych potrawach, wykorzystują swoje zdolności, kreatywność i wyobraźnię i zaserwują dania, które staną się nową polską tradycją” – zapowiada Kuba Winkowski.

Kuba Winkowski będzie nie tylko nową twarzą jury konkursu „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”, ale także po raz pierwszy wystąpi podczas Literackiego Sopotu, odbywającego się w dniach 15-18 sierpnia 2019. Razem z uczestnikami przyrządzi tym razem dania z kuchni brytyjskiej, inspirowane twórczością Jane Austen. Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują wcześniejsze zapisy.

KONTAKT / AUTOR
Piotr Węgierski
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.